Prijsverhoging magische truffels!

Prijsverhoging magische truffels!

Hallucinerende truffels zijn geen voedingsmiddelen

Slecht nieuws voor de liefhebbers van magische truffels. Deze hallucinerende truffels zijn in tegenstelling tot paddo’s niet verboden onder de Opiumwet. Ze werden verkocht onder het verlaagde BTW-tarief van 9%. De verkoper stelde namelijk dat de truffels voedingsmiddelen zijn. Op alle voedingsmiddelen is het verlaagde BTW-tarief van toepassing. Op zich een logisch verhaal, maar de rechter was het er niet mee eens.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant besliste namelijk op 18 augustus 2022 dat truffels onder het algemene BTW-tarief vallen van 21%. Het zijn namelijk geen voedingsmiddelen. Kort gezegd bevatten ze volgens de rechtbank geen voedingsstoffen waar een mens iets aan heeft. Daarnaast worden ze enkel verkocht vanwege hun hallucinerende werking aan personen van 18 jaar of ouder.

De volledige uitspraak van de rechtbank leest u hier: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2022:4789.

Uitspraak geen verrassing

De uitspraak komt niet als een verrassing. De rechtbank Gelderland kwam namelijk op 8 juni 2022 tot hetzelfde oordeel in een identieke zaak (https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2022:3460).

Ook heeft de Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) op 18 december 2020 al een soortgelijke uitspraak gedaan over sekslustopwekkende capsules, druppels, poeders en sprays (https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2020:2082). Het Hof Den Haag merkte ze eerder aan als voedingsmiddelen, omdat ze oraal ingenomen worden. Hiermee was de Hoge Raad het dus niet eens.

Gevolg van de uitspraak

De verkoper moet over zijn verkoopprijs nu 21% BTW afdragen. Dat is een flinke stijging die hij aan de koper zal doorberekenen. Goedkoop hallucinerende truffels scoren is daarmee verleden tijd.

De BTW blijft een lastig vakgebied met veel gedetailleerde regels en uitzonderingen. Heeft u een vraag of geschil hierover? Bel of e-mail MARVATO.

https:///www.marvato.nl