Jubelton afgeschaft per 2024? Schenk nu, koop later!

Jubelton afgeschaft per 2024? Schenk nu, koop later!

Vaarwel Jubelton! De schenkingsvrijstelling eigen woning verdwijnt in 2024.

De huizenprijzen stegen de afgelopen tijd enorm. Voor kinderen is het hierdoor moeilijk om aan een huis te komen. Ouders kunnen daarom een bedrag van € 106.671 belastingvrij aan hun kinderen schenken voor een eigen woning. Deze vrijstelling heet in de volksmond ‘jubelton’. Een voorwaarde is dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Volgens het kabinet profiteren alleen kinderen van rijke ouders hiervan. Tijd voor verandering. De vrijstelling verdwijnt daarom per 1 januari 2024. Dit heeft het kabinet afgesproken in het regeerakkoord.

Dit jaar is nog de volledige vrijstelling van toepassing.

In 2023 wordt het bedrag al flink verlaagd. Hoe laag is nog niet zeker. Een mogelijkheid is volgens de staatssecretaris een ondergrens van € 27.000. Dat is fors minder.

Wilt u uw kind nog laten profiteren van de hoge vrijstelling, dan moet u dit jaar handelen. Maak daarom nog in 2022 gebruik van de volledige schenkingsvrijstelling.

Schenk nu, koop later!

Een goede planning leidt tot belastingvoordeel. Het geschonken bedrag moet namelijk uiterlijk in het tweede kalenderjaar na het jaar van schenking worden besteed. Uw kind heeft dus even de tijd.

U kunt ervoor kiezen in 2022 te schenken. Dan kan uw kind tot en met 2024 een huis kopen. Maak hiervoor gebruik van een voorwaardelijke schenking. Gaat de koop niet door, dan hoeft u geen schenkbelasting te betalen. Zie hiervoor Artikel 5 Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting.

Doel van de schenking

De schenking moet moet men besteden aan de eigen woning. Hieronder valt:

  • De aankoop van de eigen woning;
  • De verbouwing of verbetering van de eigen woning;
  • De aflossing van de eigenwoningschuld;
  • De afkoop van erfpacht.

Ook optimaal gebruikmaken van de vrijstelling?

Wacht niet met schenken tot het te laat is. Maak optimaal gebruik van de mogelijkheden en doe tijdig aangifte. MARVATO helpt u hierbij.

https://www.marvato.nl